Buikspek met Gember: Een Culinaire Specialiteit van Jonnie Boer
Recept voor 4 personen - Bereidingstijd ca. 2,5 uur (+ 12-24 uur marineren)
Ingrediënten
Buikspek
1kg buikspek met zwoerd (vraag de slager)
2el rijstwijn
1el five spice (evt. Euroma Original Spices by Jonnie)
200gr grof zeezout
100gr azijn
75gr appelstroop
Gemberdip
500g zoetzuurmarinade (zie basisrecept hieronder)
80g sushiazijn
15g zonnebloemolie
2 grote sjalotten, gesnipperd
4 tenen knoflook, gehakt
2 Spaanse pepers, zonder zaad in halve maantjes
50g verse gember, gehakt
2el koriander, gehakt
1 limoen, geraspte schil
Zoetzuurmarinade
500 g azijn
330g water
165g suiker
3 steranijsjes
Bereidingswijze
Buikspek
Prik het zwoerd helemaal door met een priem of vleesvork. Het zwoerd moet echt geperforeerd zijn. Bestrijk alleen het zwoerd met de rijstwijn. Marineer het overige vlees (dus alles wat niet zwoerd is) met zout, peper uit de molen, azijn en de five spice.
Leg het spek op een bord. Dep het zwoerd (de huid) droog en zet onafgedekt in de koelkast. Minimaal 12 uur, maximaal 24 uur.
Verwarm een oven voor op 160 ºC.
Leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat en leg het spek in het midden.
Vouw de randen omhoog, zodat het vlees bedekt is met de folie en de huid vrij is.
Dep de huid nogmaals droog en bestrijk licht met azijn.
Bedek de huid met minimaal 1cm grof zeezout en zet het spek 60 minuten in de oven.
Haal het spek uit de oven en zet de oven op een medium grillstand (+- 220 ºC).
Haal het zeezout van het spek.
Schuif terug in de oven en zorg dat de bakplaat minimaal 20cm afstand van de grill heeft.
Bak het spek in circa 30 minuten goudbruin en krokant.
Leg het spek op de krokante zijde op de snijplank en snijd in blokjes van 2 centimeter.
Leg de blokjes strak tegen elkaar aan en lak af met de appelstroop.
Gemberdip
Verhit de olie licht in een pan. Fruit de sjalot, knoflook, peper en gember op laag vuur tot de sjalot glanzig is. Voeg de sushiazijn en zoetzuurmarinade toe en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg de koriander en limoenrasp toe.
Serveer als hapje (dungesneden) of serveer met rijst en een (Aziatische) komkommersalade