Sulfiet is een verzamelnaam voor stoffen die zwavel bevatten, S02. Zij vallen onder de E-nummers 220-228. Sulfiet ontstaat spontaan bij het vergistingsproces van druiven naar wijn. Dus sulfietvrije wijn bestaat niet. Vaak wordt ook nog sulfiet toegevoegd omdat dat bacteriën en schimmels uit de wijn houdt en zorgt dat de wijn niet oxideert. Daarmee maak je de wijn stabiel van kwaliteit.
Een wijnboer kan er voor kiezen om zelf geen sulfiet toe te voegen. Dat geeft echter een hoger risico op ongewenste geuren en smaken. En je kunt de wijn minder lang bewaren. Denk dan aan maximaal een jaar.
Sulfiet zit in veel producten
Men denkt vaak dat sulfiet alleen in wijn zit, maar het tegendeel is waar. In gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld gedroogde abrikoosjes, zit misschien nog wel meer. Anders worden ze bruin. Het komt verder voor in vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen (bijvoorbeeld instant-aardappelpuree en gedroogde groenten in kant-en-klaarmaaltijden), rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen. Sommige mensen hebben een sulfiet intolerantie. Die zijn gebaat bij een dieet waar zo weinig mogelijk E-nummers 220-228 in zitten.
Medisch
Medisch is bewezen dat sulfiet niet leidt tot hoofdpijn na het drinken van wijn en het veroorzaakt ook geen kater. Wel kunnen we met het klimmen der jaren minder goed tegen alcohol. Daar kan ook de oorzaak van de klachten liggen.
Sulfiet vrij maken
Er is een vloeistof op de markt genaamd Sulfree.nl. Als je daarvan een druppel in een glas wijn doet schijnt de sulfiet op te lossen. Maar daar hebben wij geen wetenschappelijk bewijs van gevonden.
Biodynamische of natuurwijnen
Van biodynamische of natuurwijn wordt vaak gedacht dat die sulfietvrij zijn. Dan moeten we je toch teleurstellen: wijn zonder sulfiet bestaat niet. De stof ontstaat spontaan bij het maakproces van wijn door het vergisten. Een biologische of biodynamische boer kan er hooguit voor kiezen om zelf niets toe te voegen
De wet
Wettelijk is het verplicht om op het etiket de tekst te vermelden: bevat sulfiet, als in een wijn meer dan 10 milligram sulfiet zit. Van ons zou de wet nauwkeuriger mogen, want nu weet je nog steeds niet of we het dan hebben over 11 milligram of bijvoorbeeld 100 milligram.