Jong drinken!
Om te beginnen moet je een onderscheid maken tussen wit en rosé aan de ene kant en rood aan de andere kant. Witte en rosé wijnen zijn over het algemeen het lekkerst als ze jong zijn. Drink die dus binnen één à twee jaar na de oogst. Daarna worden ze minder. De frisse fruitsmaak zal terug lopen en de wijn kan een beetje oxideren, krijgt een donkerdere kleur en als ze je nog langer wacht gaat hij sherry achtig smaken. Zonde. Hou dus als stelregel aan dat je wit en rosé niet te lang laat liggen.
Rood
Vroeger werden behoorlijk stevige stroeve rode wijnen gemaakt. Dat was niet zozeer een keuze; de techniek was toen minder verfijnd. Die wijnen hadden het echt nodig om te ouderen om een beetje op dronk te komen. Tegenwoordig is men in staat fruitige vriendelijke rode wijnen te maken, die al direct op dronk zijn. De consument vindt dat prettig en de wijnboer ook, want die kan zijn wijn direct op de markt brengen en geld verdienen.
Vroeger werden behoorlijk stevige stroeve rode wijnen gemaakt. Dat was niet zozeer een keuze; de techniek was toen minder verfijnd. Die wijnen hadden het echt nodig om te ouderen om een beetje op dronk te komen. Tegenwoordig is men in staat fruitige vriendelijke rode wijnen te maken, die al direct op dronk zijn. De consument vindt dat prettig en de wijnboer ook, want die kan zijn wijn direct op de markt brengen en geld verdienen.
Tip: als je een doos of kist met 6 wijnen hebt weg gelegd drink er dan af en toe één. Zo voorkom je dat ze ongemerkt te oud worden en hou je de vinger aan de pols. Het is bovendien interessant om te zien hoe een wijn zich in de tijd ontwikkelt.
Waarom kun je alleen rood bewaren?
Voor het maken van witte wijn worden de druiven geperst en het sap direct gescheiden van de schilletje en pitjes. Blauwe druiven worden ook geperst, maar in het sap blijven de schilletjes en pitjes nog een aantal dagen liggen. Aan de binnenkant van de schil zit de kleurstof die de wijn rood kleurt. Ook aanwezig in de schil en de pitjes is de stof tannine, een natuurlijk conserveermiddel. Tannine wordt dus niet toegevoegd, maar zit in de druiven zelf. Dat maakt dat rode wijn bewaarpotentieel heeft en wit niet.