Kerst borrelkrans met Bubbels
Recept voor 8 personen - Bereidingstijd ca. 30 minuten
Ingrediënten
Charcuterie
• Brie of camembert: 1 hele ronde, versierd met een vorm van vijgenjam
• Blauwe kaas: 1 stuk
• Geitenkaas: verschillende kleine rondjes, eventueel met kruiden
• Zachte roomkazen met noten bedekt of versierd met kruiden/bloemen
• Verschillende harde kazen in plakjes of driehoekjes gesneden
• Prosciutto: dun gesneden en mooi opgerold
• Salami: verschillende soorten, in plakjes
• Ham: Parmaham of andere gerookte ham, opgerold of gedrapeerd
Brood & Crackers, Fruit en groenten + begeleiders
• Crackers: verschillende soorten zoals nature crackers en notencrackers
• Brood: bijvoorbeeld dunne sneetjes vijgen-notenbrood of roggebrood
• Druiven: rode en/of groene druiven
• Verse vijgen: gehalveerd
• Bessen: trosjes rode bessen
• Blauwe bessen
• Cherrytomaatjes
• Olijven: gemengd, groen en zwart
• Pistachenoten of andere gezouten noten
• Jam: zoals vijgenjam of cranberrysaus
• Honing met truffel
Decoratie:
Verse kruiden: zoals rozemarijn en tijm, die de plank een krans-look geven
Bereidingswijze
Bereidingswijze:
1. Voorbereiding van de kazen en vleeswaren:
◦ Leg de ronde brie of camembert in het midden van de plank. Maak in het midden een uitsparing met een vormpje (zoals een kerstboom) en vul deze met een jam naar keuze.
◦ Snijd de harde kazen in plakjes of driehoekjes. De zachte kazen kunnen in kleinere stukjes of bolletjes worden geserveerd.
◦ Rol de vleeswaren zoals prosciutto en ham op en leg deze in verschillende delen van de plank.
2. Fruit, crackers en brood:
◦ Verdeel de druiven, vijgen, bessen, en cherrytomaatjes over de plank, verspreid tussen de kazen en vleeswaren.
◦ Plaats de crackers en het brood aan de zijkanten van de plank, zodat deze gemakkelijk gepakt kunnen worden.
3. Dips en noten:
◦ Zet een schaaltje met jam, vijgencompote of honing op de plank, dicht bij de kazen. Strooi de noten tussen het fruit en de crackers.
4. Decoreren:
◦ Versier de plank met takjes verse rozemarijn en tijm om het geheel een feestelijke uitstraling te geven. Dit versterkt ook de kransvorm van de borrelplank.
TIP: Salami Roosje maken
• Plakjes salami ongeveer 5-8 plakjes per roos
• Een wijnglas met een smalle rand
Stappen:
1. Leg een plakje salami half over de rand van een wijnglas.
2. Voeg meer plakjes toe, steeds overlappend, tot de hele rand bedekt is.
3. Maak eventueel een tweede laag voor meer volume.
4. Draai het glas om en laat de salami-roos eruit glijden.
5. Plaats de roos op de borrelplank.