Langs de Zuid-Italiaanse kust worden mosselen vaak geserveerd als eenvoudig vissersmaal – dampend, geurend en vol karakter. Dit recept brengt die sfeer bij je thuis: zachte mosselen, witte wijn, verse kruiden en een likje room. Een lichte, smaakvolle klassieker die barst van de mediterrane charme. Serveer met knapperig brood om de saus op te vegen en een koel glas Prosecco voor die sprankelende touch.
4 personen | Bereiding 25 minuten
Ingrediënten
4 kg mosselen
2 uien
2 teentjes knoflook
2 wortels
2 stengels bleekselderij
½ bosje peterselie
3 el olijfolie
400 ml droge witte wijn
200 ml slagroom
2 laurierblaadjes
40 g koude boter
Peper en zout
Bereidingswijze
Voorbereiden & snijden
Spoel de mosselen grondig. Snipper ui, knoflook, wortel en bleekselderij. Hak de helft van de peterselie fijn.
Aanzetten & stoven
Fruit de groenten in olijfolie, voeg wijn en laurier toe. Breng aan de kook, doe de mosselen erbij en kook met deksel 6-8 minuten tot ze openstaan. Schud af en toe om.
Saus maken
Zeef het kookvocht. Voeg room toe en laat iets inkoken. Roer op laag vuur de koude boter erdoor en breng op smaak.
Serveren
Verdeel de mosselen over diepe borden, lepel de saus erover en garneer met peterselie. Lekker met knapperig brood of dunne frietjes.
Wat schenk je erbij?
Een Italiaanse Prosecco is hier je beste vriend. Licht bruisend, met tonen van groene appel en citrus, snijdt deze wijn prachtig door de romige saus en sluit perfect aan bij de zilte mosselsmaak. De bubbels zorgen bovendien voor een feestelijk accent – of je nu aan zee zit of gewoon aan je eigen keukentafel.