Oesters met Spek, Ui en Komkommer – Een Verrassend Heerlijke Combinatie
Recept voor 4 personen - Bereidingstijd ca. 60 minuten
Ingrediënten
Crème van ui
1 ui
180g zonnebloemolie
45g eiwit
30g sushi-azijn
40g yoghurt
zout
Overige ingrediënten
12 oesters
2 komkommers
1 dl zoetzure marinade
1 teen knoflook
1 tak tijm
sushi-azijn
zout
Xanthaamgom
(makkelijk online te koop)
100g buikspek, bij voorkeur
gepekeld en gerijpt
2 el mosterdzaad
1 dl appelsap
1 kiemen en/of eetbare bloemetjes
Bereidingswijze
Crème van ui:
Snipper de ui fijn. Fruit deze zachtjes in
een beetje zonnebloemolie. Laat de ui op
zacht vuur rustig karamelliseren en draai
deze glad in de blender.
Vermeng het eiwit, de sushi-azijn en
yoghurt met de staafmixer. Voeg al
draaiend de olie in een klein straaltje toe.
Voeg uienpuree en zout naar smaak toe.
Bewaar de crème in een spuitzak in de
koelkast.
Komkommer:
Maak van de komkommers balletjes,
lintjes en ronde plakjes. Marineer ze in de
zoetzure marinade. Pers het sap uit alle
komkommerrestanten, met de hand in
een zeef of met de sapcentrifuge. Snijd de
knoflook fijn en doe dit samen met de tijm
in het sap. Zet het sap minimaal een half
uur in de koelkast. Breng het daarna op
smaak met azijn en zout, bind het licht af
met xantana en zeef het.
Spek:
Snijd het spek in plakken van 2
millimeter (of vraag dit aan de slager).
Snijd de plakken in blokjes van 3 bij 3
centimeter en brand ze vluchtig af in een
pan op hoge temperatuur zodat ze mooi
opkrullen.
Mosterdzaad:
Kook het mosterdzaad 5 minuten op
zacht vuur in het appelsap. Giet het
mengsel op een zeef en bewaar het
mosterdzaad in een spuitzak.
Oesters:
Steek de oesters open.
Serveersuggestie:
Leg de oesters op een bord (3 per
persoon). Verdeel het spek en de
verschillende vormen komkommer speels
over de oesters. Spuit dikke stippen
uiencrème in elke oester. Zet kleine
stipjes mosterdzaad ertussen. Schenk het
sap er voorzichtig bij. Steek als laatste de
kiemen en/of bloemetjes in het gerecht.
Tip:
Liever vega? Ook lekker zonder spek!