Op welke temperatuur serveer ik mijn wijn?

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze artikels toevoegen aan uw huidige bestelling?

Geplaatst door: Astrid Joosten en Thérèse Boer
op 13-04-2022
Delen
Op welke temperatuur serveer ik mijn wijn?
Op welke temperatuur serveer ik mijn wijn?

Er is voor elke wijn een ideale temperatuur. Dat proef je echt.

De koelkast is te koud

Een koelkast staat meestal op 5 graden en is dus iets te koud voor witte wijn. Dan proef je de fruitaroma’s niet goed. Haal je witte wijn er tien minuten van tevoren uit. Dan komt het vanzelf goed, want eenmaal buiten de koelkast warmt de wijn vanzelf op.

ImageImage

Rood is gauw te warm

Van rode wijn wordt altijd gezegd dat hij op kamertemperatuur geschonken moet worden. Dat klopt, maar dan hebben we het niet over een hedendaags geïsoleerd en centraal verwarmd huis. De term kamertemperatuur dateert van vroeger, toen het in de woonkamer rond de 16 a 18 graden was.

Als het zomers 25 graden is koel de rode wijn dan beslist, want een wijn van 25 graden is echt minder lekker. Hij wordt log en zwaar. Je verliest de fruit aroma’s en de alcohol komt sterker naar voren, wat een wijn een scherpe smaak kan geven. Zet hem dus zomers lekker in een dubbelwandige koeler. Of schuif een koelmanchet over de fles. Sommige rode zomerwijnen zijn zelfs lekker te koelen tot 10-12 graden. Bedenk: water of frisdrank van 25 graden is ook niet lekker!

Schenk een glas wijn ook niet te vol, want hoe langer je er mee doet des te warmer hij wordt. Ideaal is om je glas voor maximaal een kwart te vullen. En houd je glas vast bij de steel en niet het glas zelf, want je hand warmt het glas ook op.

Jonge rode fruitige wijnen serveert Thérèse Boer bij de Librije vaak nog wat kouder (11 - 13 graden). Erg lekker omdat de fruitsmaak van de wijn dan meer naar voren komt. Mooi bij vis en aangenaam bij warm weer. Wees dus niet bang om rode wijnen meer te koelen dan je gewend bent.

Naar boven