In het hart van Puglia, waar de zon de velden kust en de olijfbomen eeuwenoude geheimen fluisteren, is orecchiette hét pastasymbool van de regio. Dit authentieke en smaakvolle gerecht brengt alles samen waar Zuid-Italië voor staat: pure ingrediënten, traditie en karakter. Perfect voor een warme lenteavond met een glas witte Pecorino.
4 personen | Bereiding 30 minuten
Ingrediënten
400 g orecchiette
1 kg cime di rape (of broccoli)
5 el olijfolie
4 ansjovisfilets in olie
1 ui
1-2 teentjes knoflook
Versgemalen peper
Geraspte pecorino kaas
Bereidingswijze
Groenten en pasta voorbereiden
Snijd de cime di rape in grove stukken. Kook ze in ruim gezouten water 3 minuten. Schep ze eruit en gebruik hetzelfde water om de orecchiette beetgaar te koken.
Smaakmakers fruiten
Verhit in een ruime koekenpan de olijfolie. Fruit de gesnipperde ui en knoflook zachtjes aan. Voeg de ansjovis toe en laat zachtjes smelten tot het geur afgeeft.
Alles samenbrengen
Voeg de uitgelekte groenten toe aan de pan en bak kort mee. Doe vervolgens de pasta erbij. Roer alles goed door en breng op smaak met peper en eventueel een snuf zout.
Serveren maar
Schep op diepe borden, bestrooi royaal met geraspte pecorino en serveer direct.
Tip: Voeg voor wat extra bite een kruidige venkelworst toe welke een ideale match vormt met de primitivo.
Wat schenk je erbij?
De Pecorino wijn van Astrid & Thérèse is een frisse witte wijn met florale tonen en een vleugje citrus die perfect samengaan met de olijfolie en ansjovis. Met toevoeging van de venkelworst met primitivo maakt het compleet. Een match uit de Zuid-Italiaanse regio.