Met deze klassieker uit het zuiden van Frankrijk waan je je zó aan de Middellandse Zee. Zilte tonijn, knapperige boontjes, kruidige aardappeltjes, sappige tomaatjes en eieren op een mooie schaal – overgoten met een geurige vinaigrette.
6 personen | Bereiding 40 minuten
Ingrediënten
2 keer tonijn uit blik in olijfolie
4 keer zacht gekookte eieren
2 rode uien in halve ringen
Gemengde sla
Ansjovis
Handje zwarte olijven in plakjes
100 g radijs in plakjes
150 g sperziebonen
250 g gele en rode cherrytomaatjes
250 g krielaardappels met schil, gekookt
Handje peterselie
Citroen-dijonvinaigrette
1 citroen in partjes
Peper en zout
Bereidingswijze
Aardappeltjes koken
Doe de krieltjes in een middelgrote pan en voeg water toe tot ze net een centimeter onder staan. Breng aan de kook. Voeg 1 à 2 theelepels grof zeezout toe, zet het vuur iets lager en laat zachtjes koken tot de aardappeltjes gaar zijn (ongeveer 15 minuten).
Schep de aardappeltjes uit het water met een schuimspaan (bewaar het hete water voor de boontjes). Halveer de krieltjes, leg ze in een kom en besprenkel – terwijl ze nog warm zijn – met 2 à 3 eetlepels van de vinaigrette. Laat afkoelen.
Sperziebonen blancheren
Voeg de sperziebonen toe aan het hete water van de aardappels en kook 1 minuut tot ze heldergroen zijn. Giet af en laat afkoelen.
Salade samenstellen
Pak een grote serveerschaal en rangschik hierop de sla, tonijn, aardappeltjes, sperziebonen, gehalveerde tomaatjes, zacht gekookte eieren, olijven, radijs rode ui en ansjovis.
Breng op smaak met een snuf grof zeezout, versgemalen zwarte peper en peterselie. Leg de citroenpartjes op het bord. Sprenkel de vinaigrette erover of serveer deze er apart bij.
Wat schenk je erbij?
De frisse zuren en het zomers fruit van onze Villa Blanche Rosé sluiten perfect aan bij de zilte tonijn, knapperige boontjes en kruidige vinaigrette van deze klassieke salade niçoise.