Deze spareribs zijn een absolute BBQ-favoriet: langzaam gegaard in de oven en daarna knapperig afgemaakt op de grill, met een sticky hot whiskeysaus. De frisse yoghurtdip zorgt voor balans en verkoeling.
4 personen | Bereiding 3 uur en 45 minuten
Ingrediënten
Spareribs
1,5-2 kg spareribs
4 tenen knoflook ongepeld
Zeezout vlokken
Zwarte peper
2 fijngesnipperde sjalotten
125 ml ketchup
2 tl gerookte paprikapoeder
50 g basterdsuiker
3 el appelazijn
2 el worcestersaus
Hot whiskeysaus
4 el mayonaise
100 ml slagroom
1 tl worcestersaus
1 tl paprikapoeder
2 el ketchup
Scheutje whiskey
Sap van ¼ citroen
Fijngesneden rode peper zonder zaadlijst
Peterselie
Peper & zout
Yoghurtdip
5 el Griekse yoghurt
Scheutje citroensap
Versgemalen peper
Zout
2 tenen knoflook
Olijfolie
Verse kruiden naar smaak
Fijngesneden munt
Bereidingswijze
Spareribs maken
Verwarm de oven op 160 °C. Wrijf de ribs in met peper en zeezout, leg ze met ongepelde knoflooktenen in aluminiumfolie en pak strak in. Gaar 3 uur in de oven.
Fruit de sjalot 10 minuten in olie. Voeg ketchup, paprikapoeder, basterdsuiker, azijn, worcestersaus, zeezout vlokken en peper toe. Breng aan de kook met 75 ml water. Laat 20 minuten zachtjes inkoken.
Haal de spareribs uit de oven en verwijder de folie, bestrijk ze met de saus en grill nog 15 minuten op de barbecue. Lak ze regelmatig bij voor een glanzende, kleverige korst.
Hot whiskey sausmaken
Meng mayonaise, ketchup, slagroom, whiskey, paprikapoeder, citroensap, rode peper, worcestersaus en kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
Yoghurtdip maken
Meng Griekse yoghurt met citroensap, peper, zout, knoflook en olijfolie. Bestrooi met munt en verse kruiden naar keuze.
Wat schenk je erbij?
De Villa Blanche Malbec is een krachtige tegenhanger van deze sticky ribs: zijn rijke tonen van zwart fruit, vanille en een tikje koffie sluiten prachtig aan bij de rokerige saus en kruidige dips.