Stoofperen met mascarpone crème en geroosterde amandelen
5-6 PERSONEN | BEREIDING 45 MINUTEN
Ingrediënten
Peren in rode wijn: 1,2 kg peren (geen superrijpe peren, anders vallen ze uit elkaar)
1 fles Merlot
schil en sap van 1 sinaasappel
schil en sap van 1 citroen
200 gr suiker
1 steranijs
8 kruidnagels
2 kaneelstokjes
1 vanillestokje
Opgeklopte mascarponecrème: 100 g mascarpone
200 gr slagroom
2 eetlepels poedersuiker
Voor de amandelen: 100 gr amandelen, geroosterd en gehakt.
Bereidingswijze
STOOFPEREN
Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten. Snijd de peren in de lengte doormidden en verwijder het klokhuis met een
meloenlepel. Doe de peren in een pan en voeg de specerijen, het sinaasappelsap, het citroensap en de wijn toe.
Voeg eventueel nog wat water toe zodat de peren volledig onder staan.
Plaats een deksel op de pan en laat de peren langzaam stoven totdat je er gemakkelijk met een mes doorheen kunt
(dit duurt 15-30 minuten, afhankelijk van de rijpheid van de peren). Haal de peren uit de pan en verwijder ook de specerijen
uit het sap. Wil je dat de peren een intense paarse kleur krijgen? Laat ze dan een nacht in de koelkast met het sap.
Reduceer het sap tot een siroop door het te verhitten totdat de luchtbellen dichter bij elkaar komen en naar de oppervlakte stijgen.
Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.
TIP: Als de siroop te dik is geworden tijdens het afkoelen, maak
het dan dunner door er een beetje kokend water aan toe te voegen.
CRÈME
Voor de opgeklopte mascarponecrème, plaats je alle ingrediënten in een kom en klop je ze tot
een luchtige massa. Hak de amandelen fijn en rooster ze in een pan. Serveer de rode wijn peren
op de opgeklopte mascarponecrème en strooi de geroosterde amandelen eroverheen.