Hoe goed een wijn ook gemaakt is en hoe prachtig die ook kan smaken ‘kurk’ kan een wijn volledig ruineren. Vanuit de natuurkurk waarmee de fles is afgesloten kan de chemische stof TCA vrij komen.
Voor wie het weten wil: TCA (oftewel 2-4-6 Trichlooranisol) is een door schimmels tot stand gebrachte omzetting van chloorhoudende stoffen, die in het verleden gebruikt werden om de kurk te bleken (dus eigenlijk door menselijk toedoen...).
Kurkziek
Wanneer deze stof in de wijn terecht komt, wordt de wijn kurkziek en dat noemen we in de volksmond: de wijn heeft ‘kurk’. Een wijn met ‘kurk’ heeft een muffe schimmelige geur en smaak, die vaak wordt vergeleken met natte kranten of nat karton. In een restaurant kun je zo’n wijn rustig terug sturen. Bij twijfel is het verstandig om de ober te vragen de wijn ook even te proeven. Mocht je van ons zo’n fles hebben ontvangen dan kun je die natuurlijk zonder problemen terug sturen voor een nieuwe. Kurk kan voorkomen bij alle wijnen: duur en goedkoop, wit, rosé, rood en Champagne.
'Kurk’ komt bij zo’n tien procent van alle flessen in de hele wereld voor. Wat een kapitaal vernietiging! Daarom schakelt men meer en meer over naar schroefdoppen. Heel verstandig.
Schroefdop
Bij het gebruik van een schroefdop wordt dit probleem deels verholpen, maar vaak wordt gedacht dat een wijn met een schroefdop van mindere kwaliteit is. Dit is totaal niet het geval, en daarom is de schroefdop tegenwoordig de meest gebruikte wijnafsluiter. Klik hier om hier meer over te lezen.