Wat is biowijn?

op 27-03-2024
Wat is biowijn
Wat is biowijn

Zin en onzin over biologisch

Op dit moment is pas 5% van de wijngaarden in de wereld bio.

Wijnboeren die biologisch of biodynamisch werken hebben een ding met elkaar gemeen: ze werken met respect voor de natuur en gebruiken in de wijngaard geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen. De mate waarin ze dat doen verschilt, maar het is sowieso heel weinig. Ook is er een verschil bij het maakproces van wijn.

Conventionele wijnboeren gebruiken wel allerlei -wettelijk toegestane- producten, zowel in de wijngaard als in de kelder. Zij spuiten soms wel 25 keer per jaar met bestrijdingsmiddelen! Wij vinden het bizar dat bepaalde bestrijdingsmiddelen nog steeds wettelijke zijn toegestaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels gebleken dat de ziekte Parkinson vaker voorkomt bij wijnboeren in gebieden waar veel bestrijdings middelen worden gebruikt. Parkinson staat inmiddels officieel bekend als een beroeps ziekte. Overigens ook in Nederland bij tuinders die veel spuiten. Op de Veluwe is een Parkinson uitbraak vast gesteld.

Is biologische wijn plotseling in de mode geraakt?

Nee. Wist je dat er zwaar gestreden is om biologische wijn te mogen maken? Ongelooflijk maar waar.

In 1907 ontstond er een heftige boeren opstand van wijnboeren in de zuid-Franse Languedoc. Onder leiding van de Fransmans Marcelin Albert vond een protest mars plaats naar Narbonne omdat de boeren het zat waren dat hun wijn werden vermengd met wijn uit Algerije, de kwaliteit abominabel was en de prijs steeds lager werd.

Zij wilden een zuiver product maken en minder troep spuiten. Een mooi streven zou je denken. Maar nee: ze ondervonden veel weerstand en er vielen zelfs doden bij deze opstand omdat de economische belangen zo groot waren. Moet je je voorstellen: doden!

Maar deze boerenopstand heeft uiteindelijk wel geleid tot betere wijnwetgeving waarbij allerlei slechte werkwijzen werden verboden. En vandaag de dag is de Languedoc de voorloper in Frankrijk.

Protest in Nederland

In Nederland gebeurde eigenlijk iets vergelijkbaars. Na de tweede wereldoorlog wilde Nederland -vanwege de hongerwinter- zoveel mogelijk voedsel produceren. Dat leidde tot massaproductie en het gebruik van kunstmest en veel landbouwpesticide.

Later is zowel op voedselgebied in Nederland, als op wijngebied in Frankrijk een beweging ontstaan van mensen die vonden dat we anders moesten gaan produceren: gezonder voor mens en aarde. De bio beweging is dus eigenlijk een tegenbeweging, een protest beweging, die het beste met ons voor heeft.

Aanvankelijk had bio een geitenwollen sokken imago; tegenwoordig is het gelukkig  algemeen geaccepteerd. Steeds meer consumenten vinden het belangrijk. Het besef dat we met z’n allen een beetje beter voor de aarde moeten zorgen wordt steeds groter.

Keurmerken voor biologische wijn

Intussen hebben landen allemaal verschillende regels en keurmerken gemaakt. Niet heel overzichtelijk. Maar je kunt sowieso zeggen dat ze allemaal goede bedoelingen hebben. Om het label biologisch te mogen gebruiken mag je geen landbouwgif meer gebruiken in de wijngaard. Alleen kopersulfiet is nog toegestaan. Een bio keurmerk krijg je niet zomaar en er wordt streng gecontroleerd.

Slechts 5% van de wijngaarden in de wereld bio. Voorop lopen Spanje, Italië en Frankijk. Dat bijvoorbeeld het wereldberoemde chateau Romanée Conti in de Bourgogne biodynamisch is is wel het ultieme bewijs dat we het stadium van geitenwollen sokken al lang zijn gepasseerd. Want we hebben het over een van de allerduuste wijnen. De Bordeaux streek heeft nog een inhaalslag te maken.

Biodynamisch betekent dat de wijnboer nog een stap verder gaat. Die vindt het belangrijk om een gemengd bedrijf te hebben, dus niet slechts één product. Zij verbouwen naast druiven vaak andere gewassen of hebben vee. Want met een mono product raakt de grond sneller uitgeput. Verder werken ze met compostpreparaten, die rijpen in darmvel of ze hebben koehoorns die gevuld zijn met koemest en kwarts. Die stoppen ze in de grond om een gezonde bodem te krijgen. Bij een gemengd bedrijf heb je dit dus ook allemaal binnen handbereik. Het bodemleven wordt steeds gemeten.

Ontdek onze biologische wijnen

Deze heerlijke rode wijn vonden we in de regio Yecla in Spanje, gemaakt van de Monastral druif. En de witte vonden we in Sicilië, gemaakt van de Fiano druif. Ontdek en geniet!

    • Astrid & Thérèse Monastrell (Organic)
    2022 | Spanje | Yecla
    Waardering:
    60% 100 0
    (1)
    Astrid & Thérèse Monastrell (Organic)
    • Smaakprofiel
      Licht, soepel & fruitig
    • Druivenras
      Monastrell
    Normale prijs: 9,95 Speciale prijs: 8,95
    Je bespaart

Smaakt biologische wijn anders?

In principe niet. Je hebt lekkere en minder lekkere conventioneel gemaakte wijnen en ook lekkere en minder lekkere biologische wijnen. Hoe een wijn smaakt hangt af van de druif, de bodemsoort, het klimaat en de manier waarop een wijn wordt gemaakt. Daarbij moet je denken aan het moment van oogsten (rijpe of minder rijpe druiven), hoe lang de schilletjes  in het sap aanwezig blijven, het vergisten in een RVS tank of in een houten vat , welke gist soort wordt gebruikt en nog veel meer. Al dat soort zaken hebben een effect op de smaak. Elke wijnboer doet dat naar eigen smaak en inzicht. Daarom zijn geen 2 Bourgognes of 2 Bordeaux hetzelfde, zelfs al zijn 2 chateaux buren van elkaar.

Is biologisch duurder?

Dat wordt vaak beweerd, maar dat hoeft helemaal niet. Ga maar eens na hoeveel het kost om 25 keer per jaar met een landouw machine de wijngaard in te gaan met een duur bestrijdingsmiddel. Een andere manier van werken; een ander soort kosten. 

Dus ga lekker op onderzoek uit. Dat doen wij ook, waarbij we uiteraard smaak voorop zetten, maar direct daarna ook of een wijn verantwoord gemaakt is.

Tot slot: drink met mate, maar drink goed. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken. Op je gezondheid!