Deze verfijnde zalmterrine met dille en kwarteleitjes is een feestelijke blikvanger op de paastafel. De zachte mousse van gerookte en gepocheerde zalm wordt perfect in balans gebracht door frisse citrustonen en een romige structuur.
8 personen | Bereiding 25 minuten | Wachttijd 240 minuten
Ingrediënten
200 g gerookte zalm
200 ml visfond of visbouillon van blokje
1 el citroensap
400 g zalmfilets (zonder vel)
5 blaadjes gelatine
6 kwarteleitjes
200 g garnaaltjes
125 ml slagroom
150 g ricotta
Bereidingswijze
Vorm voorbereiden
Bekleed een cakevorm met plastic folie en verdeel de gerookte zalm over de vorm, laat de randen overhangen.
Zalm pocheren
Breng de visfond met citroensap aan de kook en pocheer de zalmfilet 5 minuten op laag vuur. Haal uit de pan en laat afkoelen. Week de gelatine in koud water. Zeef de fond, verwarm opnieuw en los de gelatine erin op. Laat al roerend afkoelen tot het mengsel lobbig is.
Mousse maken
Mix de gepocheerde zalmfilet met de ricotta en de afgekoelde fond in een keukenmachine tot een gladde mousse. Breng op smaak met zout, peper en citroenrasp. Klop de slagroom bijna stijf en spatel door de zalmmousse.Terrine opbouwen
Vul de vorm met de helft van het mengsel en strijk glad. Leg de gekookte kwarteleitjes erin en druk zachtjes aan. Voeg een laag garnalen toe en bedek met de rest van de mousse. Strijk glad en vouw de overhangende zalm erover.
Laten opstijven en serveren
Dek af en laat minstens 6 uur opstijven in de koelkast. Stort de terrine op een schaal
en garneer met verse dille.
Wat schenk je erbij?
Bij deze heerlijk zalmterrine schenken we onze Villa Blanche Chardonnay. De frisse elegantie en subtiele romigheid gaan prachtig samen met de zachte texturen en delicate smaken van de zalmterrine.