Absoluut niet. Of een fles is afgesloten met een schroefdop, een natuurkurk, een kunststof kurk of een glazen dop heeft niets te maken met de kwaliteit van de wijn.
Natuurkurk is een schaars product, want die komt van de bast van de Portugese kurkeik. Die bast doet er twintig jaar over om te groeien. Er zijn zo langzamerhand gewoon niet meer genoeg kurken voor alle flessen die we met z’n allen open trekken in de wereld. Daarom is naar alternatieven gezocht.
Kurk vergaat
Natuurkurk is een materiaal dat ademt. Daardoor kan een wijn zich op fles nog verder ontwikkelen. Dit is dus alleen van belang bij wijnen die je oud wilt laten worden, kortom een duurdere rode wijnen, zoals bijvoorbeeld een Bordeaux, Bourgogne of Barolo. Witte wijnen en rosé wijnen hebben dus helemaal geen natuurkurk nodig en kunnen net zo goed op een andere manier worden afgesloten. Dat dat nog niet altijd gebeurt heeft te maken met de romantiek waar men aan blijft hangen: de ober wil graag aan tafel de handeling van het ontkurken verrichten. Ook hechten veel mensen aan het vrolijk makende geluid van het ontkurken van een fles. Wist je dat een natuurkurk maximaal 20 à 25 jaar goed blijft? Daarna vergaat hij. Dus dure chateaux moeten hun oude bewaarwijnen na 25 jaar weer van een nieuwe kurk voorzien.
Schroefdop behoudt smaak
De schroefdop is tegenwoordig de meest gebruikte fles afsluiter. Voor een wijnboer is de installatie voor schroefdoppen in eerste instantie een behoorlijke investering. Maar daarna heeft het vele voordelen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat witte wijn met een schroefdop langer z’n fruit en frisheid behoudt. Glazen doppen, die je wel aantreft bij Duitse en Oostenrijkse wijnen, voldoen ook goed. Plastic kurken worden ook gebruikt, maar die hebben als nadeel dat de geur van het synthetische materiaal terecht kan komen in de wijn.
Geen kurk
In restaurant De Librije worden door Thérèse Boer ook prachtige schroefdopwijnen geschonken, misschien zegt dat genoeg. Er is zelfs een voordeel te noemen: schroefdopwijn kan geen ‘kurk’ hebben, dat muffe smaakje, aangezien dat een schimmel of bacterie is die alleen in natuurkurk voor komt. Aangezien zo’n tien procent van alle wijnen op de wereld last van ‘kurk’ heeft is een schroefdop een enorme winst. Kortom: moderne doppen: niks mis mee.