Bekijk de wijnen

Champagne

De legende wil dat Dom Pérignon, een monnik die in 1668 keldermeester werd, de uitvinder is van de bruisende Champagne. Zes jaar eerder was echter al beschreven hoe de Engelse wijnmakers suiker aan stille (niet-mousserende) wijn toevoegden om hem te laten mousseren. Het klimaat en de bodem van de Champagnestreek is uniek. De druivenstokken groeien prima in de streek die bekend staat om haar microklimaat en de bodem die uit een dikke laag krijt bestaat. De dikke laag krijt houdt veel vocht vast en zorgt voor een constante bodemtemperatuur.

Hoe maken ze Champagne eigenlijk?

Voorheen werd deze methode de methode champenoise genoemd. Eerst wordt gewoon en stille (niet mousserende wijn) gemaakt. In de fles wordt aan de droge wijn een mengsel van rietsuiker en gist toegevoegd, daardoor ontstaat een tweede gisting op fles. De vergisting van suikers levert als bijproduct koolzuurgas op. Dit koolzuur kan niet uit de fles ontsnappen, omdat deze aanvankelijk is afgesloten met een kroonkurk. De flessen worden langzaam met de hals naar beneden gedraaid. Na een rust periode heeft er zich in de hals van de fles bezinksel gevormd. De hals van de fles wordt in stikstof kort ‘bevroren’ en het gistpropje wordt onder druk verwijderd.

De ontstane leegte in de fles wordt opgevuld met wat wijn en rietsuiker. Nu kan de fles eindelijk zijn originele kurk krijgen. Om een Champagne fles perfect af te sluiten, moet de kurk behoorlijk stevig in elkaar gedrukt worden voor hij in de flessenhals verdwijnt. De kurk heeft de vorm van een cilinder en is ongeveer drie keer zo groot als de opening van de fles. De bekende paddenstoelvorm zien we pas nadat we de kurk uit de fles hebben gedraaid. Voor de Champagne worden extra dikke flessen gebruikt, die de grote druk in de fles kunnen weerstaan - meestal zesmaal de druk van de buitenlucht. Deze productie methode zorgt er voor dat de Champagne een hele fijne mousse heeft.

Chardonnay: de druif van de Champagne

Champagne mag van drie druiven gemaakt worden, de chardonnay, pinot noir en de pinot meunier. Doordat tijdens de persing van de druiven er weinig contact is tussen het sap en de schil, kan er van de blauwe druiven pinot noir en pinot meunier toch witte wijn gemaakt worden. De meeste Champagnes worden gemaakt van een mengsel van deze drie druiven. Als de Champagne alleen van chardonnay gemaakt is dan zal deze Blanc de Blancs heten. Blancs de Noir is een witte Champagne gemaakt alleen van blauwe druiven. Grote Champagnes met een jaartal, ook wel millesimé genoemd, zijn gemaakt van de beste druiven uit een goed oogstjaar. Deze wijn is vaak pas op zijn mooist na acht tot tien jaar. Meestal vind je op het etiket van Champagne geen oogstjaar. In dat geval is deze samengesteld uit wijnen van meerdere jaren. Deze mousserende wijnen zonder jaartal drink je bij voorkeur in het jaar dat je ze gekocht hebt.

De lekkerste Champagnes

Bent u benieuwd naar de smaak van onze Champagnes? We hebben een aantal Champagnes voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Geen producten gevonden.

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.