
Dorade met tomaten en limoenblad
Recept voor 4 personen - Bereidingstijd ca. 45 minuten - Recept van Jonnie Boer
Ingrediënten
4 doradefilets (of rode mul-/zeebaarsfilets), met huid
1 el olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
200 g rijpe kerstomaatjes, gehalveerd
2 limoenblaadjes (verkrijgbaar bij de toko of diepvries)
1 tl vissaus
1 el limoensap (vers geperst)
1 el boter
150 g bulgur
Peper en zout
Bereidingswijze
1.Tomatenbasis maken
Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de kerstomaatjes toe en laat 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg dan de limoenblaadjes toe, samen met de vissaus en het limoensap. Laat dit nog 5 minuten inkoken tot een geurig, lichtzuur tomatenmengsel.
2.Bulgur bereiden
Kook de bulgur in 8 tot 10 minuten gaar in ruim water met zout. Geiet op een zeef. Meng met 1 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
3.Vis bakken
Bestrooi de visfilets aan beide kanten met zout en peper. Verhit een beetje olie in een andere koekenpan. Leg de filets met de huidkant naar beneden in de pan en bak 3 minuten tot de huid knapperig is. Draai ze om en bak nog 1 minuut.
4. Afmaken
Haal de limoenblaadjes uit de tomatensaus, roer er een klontje boter door voor extra romigheid en breng op smaak. Serveer de dorade op een bedje van de tomatensaus.
Tip: garneer dit gerecht eventueel met Blaadjes koriander of Thaise basilicum en dunne schijfjes limoen
Wijntip: Astrid & Thérèse Villa Blanche Sauvignon Blanc
De saus is hier ons uitgangspunt omdat de witte vis vrij neutraal van smaak is. De frisheid van limoen en umami van tomaat vragen om een frisse stijl witte wijn met citrusexpressie, zoals onze Villa Blanche Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft een lekker stuivend karakter met veel fruit aroma’s van groene appels, kruisbessen, een vleugje ananas en zelfs een tikkeltje lychee. Wijn en gerecht vormen zo een geheel.