Deeg
Meng bloem, gist en zout in een wijde kom. Maak in het midden een kuiltje en giet het water erin.
Zet je vingertoppen in het water, maak een ronddraaiende beweging en neem telkens iets van de randen van het bloemmengsel mee in het water.
Kneed tot een elastisch deeg en laat het een uur rijzen met een doek erover.
Rol het deeg uit tot plakken van ongeveer 4 mm dik.
Tip: eigen deeg maken is natuurlijk het lekkerst, maar je vind in diverse winkels ook kant en klaar opgerold deeg! Een prima vervanger.
Kruidenpesto
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin en laat afkoelen.
Doe de blaadjes van de basilicum en de munt, de kaas, de olie en de pijnboompitten in de blender en maal tot een mooie pesto.
Breng op smaak met de geraspte schil en het sap van 1 citroen en eventueel zout.
Flammkuchen
Breng 2 liter water aan de kook, snijd intussen een kruisje in de onderkant van de tomaten, en zet een kom met ijswater klaar.
Leg de tomaten 15 tot 20 seconden in het kokende water, koel ze terug in het ijswater en ontvel ze.
Snijd de tomaten in vieren, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 1 cm. Marineer deze minimaal 1 uur in olijfolie en iets zout.
Snijd de paling in stukken van ongeveer 1 cm breed.
Verwarm een pizzaoven, oven of gesloten BBQ met pizzasteen voor op minimaal 250 °C.
Bestrijk het deeg met de pesto. Beleg met de tomatenblokjes, gesnipperde rode ui en vis, rasp er ruim kaas overheen.
Bak de flammkuchen tot de randen mooi goudbruin en krokant zijn.