Indonesische spaghetti

Van Jonnie Boer 

4 personen | Hoofdgerecht

Bereidingstijd: 40 minuten

 

Sommelierbox landscape S
Ingrediënten 4 personen

400 g        gekookte spaghetti (koud)

Gemarineerde kip

400 g        kippendij, in reepjes

40 g           ketjap manis

2 el            sambal badjak

                  zout

Atjar

1                komkommer

               ui, gesnipperd

1                lombok(rode peper), ontdaan van zaad, in halve ringetjes

2                tenen knoflook

5                kemerinoten of kokoscréme

1 tl            koenjit (kurkuma kruiden)

150 g        azijn

100 g        water

4 el            suiker

2 g             zout

Specerijen voor de spaghetti

1/2 tl         ketoembar (gemalen korianderzaad)

1/2 tl        djinten (gemalen komijn)

1/2 tl        djahé (gember kruiden)

1/2 tl        koenjit (kurkuma kruiden)

1/2 tl        laos (gemalen kruiden)

1/2 tl        citroengras (in poedervorm of fijngesneden van verse stengel)

2                uien, gesnipperd

4                tenen knoflook, gehakt

1                Chinese kool, in repen

1                paksoi, in grove stukken van ongeveer 2 cm
                  (zonder blad)

2                salamblad (laurierblad kan ook)

40 g           ketjap manis

100 g        zonnebloemolie

Bereidingswijze

Atjar

Wrijf in de vijzel een papje van de volgende ingrediënten: koenjit, zout, 1 eetlepel suiker, kemirinoten en knoflook.

Meng de rest van de suiker met het water en de azijn en voeg het papje toe, laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder het zaad, snijd de helften vervolgens in halve maantjes van een halve cm breed.

Meng de komkommer, ui en lombok en giet hier het hete kruidenvocht op.

Laat dit onder lichte druk, met folie afgedekt, afkoelen in de koelkast.

Zodra het is afgekoeld, is de atjar klaar.

Gemarineerde kip

Meng de ingrediënten met de kip en laat minimaal een halfuurtje staan.

 Spaghetti

Fruit op middelhoog vuur de ui en knoflook in een wadjan met de zonnebloemolie tot ze glazig zijn.

Zet het vuur hoog en voeg de kip met de marinade toe, bak kort aan tot de kip bruin en bijna gaar is.

Haal de kip uit de wok, voeg nog wat extra olie toe en bak de Chinese kool op hoog vuur goudbruin.
Let op: niet te lang, want hij moet knapperig blijven.

Voeg de kip, spaghetti, salamblad (heel houden) ketjap en overige kruiden toe en meng goed door.

Leg de paksoi op de spaghetti en doe een deksel op de pan. Laat vervolgens op laag vuur ongeveer
10 minuten staan. Op deze manier wordt de paksoi langzaam gaar gestoomd, maar blijft knapperig.

Verwijder voor het serveren het salamblad.

Serveer met

 gebakken eitje

sambal badjak

atjar

Wijnadvies van Astrid & Thérèse

“Het eerste recept is een recept van vrienden: Indonesische spaghetti. Daar hebben we onze Roero Arneis bij gekozen. Het is een frisse en fruitige wijn die super bij de kruidigheid van het gerecht gaat.