Bekijk de wijnen

Merlot

Merlot-wijnen zijn rond en toegankelijk én ze bevatten volop sappig fruit. In de geur en smaak zijn kersen, bessen, pruimen en groene kruiden te herkennen. Merlot heeft een lager tannine- en zuurgehalte dan bijvoorbeeld cabernet sauvignon en dat maakt dat de wijn makkelijker en jonger te drinken is. Veel merlots zijn gerijpt op houten vaten en dat herken je aan de vanilletoon.

De merlot staat in de top 10 van de meest aangeplante druivenrassen, met ongeveer 200.00 hectare wereldwijd. Het is een oud ras, waarvan recent DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de merlot afstamt van de cabernetvariëteiten. 60 procent van alle merlotstokken vinden we in Frankrijk en de meeste daarvan staan in de regio Bordeaux, de oorsprong van de merlot. De merlot is een vroeg rijpende blauwe druif met hoge rendementen, maar door zijn dunne schil erg bevattelijk voor schimmelziekten.

Het verhaal van de Merlot

Merlot wordt ook in toenemende mate aangeplant in de Pays d’Oc in Zuid-Frankrijk. Hier gebruikt men merlot vaak in combinatie met andere druiven rassen, maar ook als (mono)cépage wijn. De merlot is inmiddels een internationaal druivenras dat men veel tegenkomt in Californië en Australië, maar ook in Zuid-Afrika, Chili en Italië (gemengd met sangiovese).

Ook in Hongarije, Roemenië en Bulgarije wordt tegenwoordig merlot aangeplant. Van merlot wordt bijna altijd rode wijn gemaakt. Toch kun je in Duitsland een witte merlot tegenkomen met een klein zweempje roze. Hoe kan dat? Het vruchtvlees, dus ook het sap van bijna elke wijndruif is wit. De kleur van de wijn komt uit de schil. Dus ook van blauwe druiven kan men witte wijn maken wanneer je de schillen niet gebruikt!

Merlot bewaren

Merlot heeft de reputatie vroeg oud te zijn. Toch zijn de beste merlots, zoals de Chateau Pétrus, zich tientallen jaren op de fles blijven ontwikkelen. De Bordeauxwijnen uit de Pomerol en Saint-Emilion zijn eerder op dronk dan sommige andere Bordeauxwijnen omdat hier de merlot druif domineert. Ook de merlots uit de nieuwe wereld zijn direct op dronk en kunnen maximaal tot 2 á 3 jaar na het oogstjaar gedronken worden.

De lekkerste rode Merlot wijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van fruitige merlotwijnen? We hebben een aantal wijnen gemaakt van Merlotdruif voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Bekijk
Astrid & Thérèse Merlot
Zacht en romig rood
Pays d’Oc

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.