Uienmengsel 1 kilo uien, in halve ringen Olijfolie 2 theelepels suiker 1 à 2 eetlepels rode wijnazijn Peper & zout
Bodem en garnering Verse rol pizza deeg of 8/9 plakjes bladerdeeg 15-20 zwarte olijven van goede kwaliteit Potje ansjovis 2 teentjes knoflook Bosje verse ti jm 1 tl oregano 1 eidooier
Bereidingswijze
Tapenade maken 100 gram tapenade van zwarte olijven: olijven ontpitten, teen knoflook pellen en samen met wat peper en zout en een beetje olijfolie in een keukenmachine tot gladde puree fijnmalen. De vulling: Neem een grote koekenpan en bak de uienringen in de olijfolie met de suiker en de wijnazijn. Niet te snel bruin laten worden maar rustig laten karamelliseren, tot de uien helemaal glazig en zoet zijn. Kan wel drie kwartier duren. Breng op smaak met peper en zout.
De bodem Neem een bakblik van ongeveer 25 x 40 cm of een vergelijkbare oppervlakte. Bedek de plaat met bakpapier (of vet hem in met wat olijfolie). Op een met bloem bestoven ondergrond: plak de velletjes bladerdeeg aan de randen 1 cm overlappend aan elkaar en rol dit nog een beetje uit met een deegroller tot een passend formaat voor de bakplaat. Leg het deeg daarna op het bakpapier. Snijd een rand in van ongeveer 1 à 2 cm en strijk de tapenade uit over de bodem, maar laat de rand leeg. Verdeel het uienmengsel over de tapenade. Verdeel de helft van de verse tijmblaadjes en de oregano. Daarna kunnen de ansjovissen erover heen gelegd worden in een mooi ruitpatroon, met daartussen de olijven. Bestrijk de randen met de eierdooier en zet de Pissaladière daarna 20 minuten op 200 graden in de oven. Garneer bij het serveren met wat losse tijmtakjes