Bekijk de wijnen

Port en dessertwijnen

Bij een dessert mag uiteraard geen mooie dessertwijn missen. Maar wat verstaan we onder dessertwijn? Dit zijn wijnen die een zoetere smaak hebben en daarom goed bij desserts passen. Een kaasplankje met een heerlijke Tawny port of een Tiramisu gecombineerd met een mooie Sherry.

Port: een echte klassieker!

Een mooie port is heerlijk als aperitief maar kan bovendien de ultieme begeleider zijn van pittige kazen. Deze versterkte wijn wordt gemaakt in de Dourovallei in Portugal en heeft zijn naam aan de stad Porto te danken. Het alcohol percentage van Port ligt tussen de 18 en de 20 procent, dit heeft de wijn te danken aan de toevoeging van wijnalcohol waardoor de wijn zijn restsuikers behoudt. De twee meest voorkomende soorten port zijn de Ruby port en de Tawny port. De Tawny port heeft langer op houten vaten gelegen dank de Ruby port, hierdoor is hij zachter.

Het is een assemblage van ports van meerdere oogst jaren. Tawny port van hogere kwaliteit zal een leeftijdsindicatie op het etiket dragen zoals 10 years old of 20 years old. Dit is dan de gemiddelde leeftijd van de port. Vintage port is een port van een uitzonderlijk goede oogst van één jaar. Deze port ondergaat twee á drie jaar rijping op fust en zal vervolgens op fles verder ontwikkelen. Deze ontwikkeling zal ongeveer tien tot twintig jaar duren.

Dessertwijnen

Dessertwijnen zijn wijnen die een zoete smaak hebben en daarom goed bij een nagerecht passen. Een goed voorbeeld hiervan is ijswijn, strowijn of een Vin Doux Naturel. Bij Vin Doux Naturel wordt tijdens de gisting neutrale alcohol van 96% toegevoegd. Hierdoor vergisten niet alle natuurlijke suikers en krijgt de wijn een natuurlijke zoetheid. De wijn komt uit de Languedoc in Frankrijk, de meest bekende is de Banyuls. Het wijngebied Souternes in de Bordeaux is wereld beroemd om zijn dessertwijnen.

Dit heeft het gebied te danken aan zijn klimaat waar de schimmel Botrytis Cinerea zich goed ontwikkeld. Door deze schimmel verschrompelen de druiven en is het suikergehalte in de druiven geconcentreerder, dit noemt men edele rotting. De aangetaste druiven worden heel laat, soms pas in november, geoogst. De Sauternes is een krachtige, elegante en geparfumeerde zoete wijn, met zacht rijp fruit van perziken, pruimen en abrikozen.

De lekkerste port en dessertwijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van onze port- en dessertwijnen? We hebben een aantal port- en dessertwijnen wijnen voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Geen producten gevonden.

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.