
Praline van gemarineerde tonijn met garnaaltjes
Recept voor 4 personen - Bereidingstijd ca. 35 minuten + 2 uur marineren + 1 uur in de koelkast - Recept van Jonnie Boer
Ingrediënten
300 g verse tonijnfilet
2 el fijngehakte dille
2 el gembersap
6 el (marinade) + 4 el (salade) olijfolie
1 sjalot, fijngesneden
10 g boter
Kerriepoeder (milde Madras of vandouvan)
Scheutje cognac
2 eidooiers
3 el (marinade) + 1 el (mayonaise) witte wijnazijn
3 dl arachideolie
150 g gepelde Noordzeegarnaaltjes
100 g notensla of rucola
Eventueel een krokantje (Parmezaan- of sesamcracker)
Peper en zout
Bereidingswijze
1.Marinade maken
Draai de dille, het gembersap, 3 el witte wijnazijn en de olijfolie in de keukenmachine
tot een gladde marinade. Voeg peper en zout naar smaak toe.
2. Tonijn marineren
Snijd de tonijn in vierkante plakken van ca. ½ cm dik (of vraag het aan de
visboer). Marineer deze 2 uur in de marinade in de koelkast. Haal daarna uit de marinade en dep licht droog.
2. Kerriemayonaise maken
Fruit het fijngesneden sjalotje in de boter glazig in een koekenpan. Voeg een beetje kerriepoeder toe en laat nog 1 minuut zachtjes bakken. Blus af met een scheutje cognac en laat afkoelen. Meng in de keukenmachine de eidooiers met witte wijnazijn en laat even draaien. Voeg de kerriebasis toe en giet er al kloppend langzaam de arachideolie bij tot een romige mayonaise ontstaat.
3.Garnaaltjes mengen
Zet enkele garnalen apart voor de opmaak van het bord. Meng de rest van de garnaaltjes met 1 à 2 el van de kerriemayonaise. Zet de rest van de mayonaise apart voor de opmaak (stap 5).
4.Tonijn opmaken
Leg de plakjes tonijn in een overlapping op plasticfolie. Verdeel de garnaaltjes gemengd met kerriemayonaise erover, en rol met behulp van het folie op tot een strak bolletje of “praline”. Maak de folie strak dicht en laat minstens 1 uur opstijven in
de koelkast.
5.Serveren
Meng de notensla met 4 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Maak een bedje van notensla in het midden van het bord. Leg de tonijnpraline er bovenop. Werk af met een langwerpig balletje van kerriemayonaise en decoreer eventueel
met een krokantje (zoals een sesamcracker) en een paar losse garnaaltjes.
Wijntip: Astrid & Thérèse Verdejo Rueda
De Astrid & Thérèse Verdejo is hier de perfecte match. De wijn is fris met intense fruitaroma’s, zoals appel, peer, groene meloen en rijpe perzik maar ook een toefje kruidigheid en de geur van witte bloesem. Hij is niet strakdroog. Daarom past hij heel goed bij de kerriesmaak en het vettige van de mayonaise. Deze wijn houdt prachtig stand bij het ziltige van de garnaaltjes, de kerrie en het umami-karakter van de tonijn.