Bekijk de wijnen

Prosecco

Prosecco is momenteel dé bruisende trend van ons land! De zeer populaire, lichtparelende wijn is vernoemd naar zijn druivenras die zijn herkomst heeft in het Italiaanse Veneto. De wijn is heerlijk als aperitief, bij het voorgerecht of zomaar. De wijn is in ieder geval feestelijk! De mousserende wijn mag alleen deze naam dragen is deze afkomstig is uit de door de Italiaanse regering beschermde gebieden.

In de heuvels rond Treviso, waar de druivenstokken hun herkomst vandaan hebben, mag de mousserende wijn de naam prosecco DOCG dragen. Een aantal provincies in de regio Venteo en Friuli hebben de benaming prosecco DOC. De mousserende wijn van de prosseco druif die gemaakt is de andere delen van Italië mogen geen prosecco op de fles zetten, hier zal de naam glera gebruikt worden, dit is de oorspronkelijke naam van het bekende druivenras.

Productieproces Prosecco

Bij de Charmat Methode vindt de tweede gisting op plaats in een afgesloten tank in plaats van in de fles, wat bij champagne gebruikelijk is. De droge basiswijn gaat samen met suiker, gist en een middel om de wijn te klaren in de tank. Na de gisting wordt het bezinksel onder druk uit de wijn gefilterd, waarna de wijn wordt gebotteld, het belangrijkste voordeel van de tankmethode is de aanzienlijk vermindering van productiekosten ten opzichte van champagne. Er ontstaan bij deze methode grotere ongelijkmatigere bubbels , die sneller weg zijn dan de belletjes van een op de fles vergiste wijn.

Frizzante of Spumante

De meeste prosecco's hebben een wat lagere koolzuurdruk (ongeveer 2,5 bar) en worden ook wel 'Vino frizzante' genoemd. De fles volstaat meestal met een stevige kurk met het bekende touwtje eromheen, wat spago genoemd wordt. Het alcoholpercentage van deze prosecco's ligt vaak rond de 10 à 11 procent. Prosecco spumante hebben een hogere koolzuurdruk, 3,5 tot 5 bar en hebben wat meer bubbels. Het tweede gistingsproces is langer dan bij frizzante. De flessen zijn sterker en de afsluiting is voorzien van een metalen muselet zoals ook bij champagneflessen.

Tranquillo is de stille variant van prosecco, deze wijn heeft dus geen mousse en wordt vrijwel alleen in de regio zelf gedronken. De frizzante prosecco is vooral populair voor de export omdat deze in Nederland en in Duitsland tegen het lager accijns tarief mogen worden ingevoerd dan de spumante, dit in verband met de lagere koolzuurdruk.

De lekkerste Prosecco

Bent u benieuwd naar de smaak van onze prosecco? We hebben een aantal Prosecco’s voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Geen producten gevonden.

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.