12 vijgen, in vieren gesneden 25 g balsamico 50 g rietsuiker 170 g bladerdeeg (liefst vers in een rol) 300 g zachte geitenkaas 1 ei 1 eidooier 100 g crème fraîche 50 g geschaafde amandelen, even geroosterd 1 el honing ½ el tijm 1 sinaasappel, geraspte schil
Bereidingswijze
Rol het bladerdeeg uit en leg het in een quichevorm van circa 32 cm. Bak het deeg blind, dat wil zeggen met een steunvulling van rijst of droge bonen, in 10 minuten half af in een op 200 °C voorverwarmde oven. Verwijder de steunvulling. Verlaag de oventemperatuur tot 150 °C.
Snijd de vijgen in vieren. Besprenkel ze met de balsamico, bestrooi met de rietsuiker, schep om en laat intrekken. Klop de geitenkaas met het hele ei en de eidooier, de crème fraîche en de geraspte sinaasappelschil tot een glad mengsel. Schep het geitenkaasmengsel op de bodem van de taart. Leg de gesneden vijgen erop, schuif de taart weer in de oven en bak hem in 25 minuten af, tot de vijgen gekaramelliseerd zijn.
Bedruppel voor het serveren met de honing en bestrooi met de amandelen en tijm. Tip: ook leuk als hapje of voorgerecht! Goed om te weten: verse vijgen zijn met name goed verkrijgbaar van augustus t/m oktober.
Wijnadvies van Astrid & Thérèse
“Dit gerecht heeft licht pittige en kruidige smaken. We kozen voor één van onze nieuwe stuivende wijnen uit de Cotes de Gascogne. Zeer gastronomisch, goed gevuld met fruit maar toch fris stuivend voor bij de geitenkaas. Voor de liefhebbers nog een variatietip: i.p.v. vijgen kun je ook peer gebruiken.