Saus 2 witte uien 2 teentjes knoflook ½ rode paprika ½ groene paprika 200 ml tomaten in (blik 400 gr) ½ tl chilipeper (optioneel) 2 takjes verse basilicum 2 takjes verse verse tijm 1 takje verse rozemarijn 125 ml créme fraîche Olijfolie Peper & zout
Groenten 1 gele courgette 1 groene courgette 1 aubergine 5 trostomaten ½ rode paprika ½ groene paprika Eventueel met chorizo of andere worst
Bereidingswijze
Saus maken Pel en hak de uien fijn. Snijd de knoflook deze in kleine stukjes. Verhit wat olie in een koekenpan en laat de ui en knoflook zacht en glazig worden. Halveer de paprika's en verwijder de steel en zaadlijsten van de bovenste helft. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Bewaar de onderste helft voor later. Voeg de paprikablokjes toe aan de uien en bak alles samen gedurende 5 minuten op laag vuur. Voeg dan de tomaten en kruiden toe en laat dit 2 minuten meebakken. Mix de saus glad met een staafmixer. Plaats een vel bakpapier en leg er een pan omgekeerd op. Teken met een potlood een cirkel rondom en knip deze uit. Vet daarna de pan in met olie of boter. Schep de saus op de bodem van de schaal en strijk het uit. Verdeel hierboven op de saus de crème fraîche gelijkmatig over de schaal.
Groente schijfjes maken Gebruik een mandoline of kaasschaaf om dunne plakjes (3 mm) van de courgettes, aubergine, tomaten en de onderste helft en van de paprika's te snijden. Plaats de groenten als dakpannen op elkaar en leg ze in een cirkel op de saus in de pan. Herhaal dit in een binnenste cirkel. Afhankelijk van de grootte van de pan kun je ook wat in het midden leggen. Dek daarna de pan af met het stuk bakpapier om verbranden te voorkomen en zet de ratatouille in de oven. Bak gedurende 45- 50 minuten op 180 graden.
Optie: worst dungesneden toevoegen tussen de groentes.