Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?


Ribeye met dikke friet

Van Jonnie Boer 

4 personen | Hoofdgerecht 

Bereidingstijd ca. 45 minuten

 

Ribeye
Ingrediënten 4 personen

Hollandaissesaus

200 g        witte wijn
100 g        wittewijnazijn
1                sjalot
1                laurierblaadje
2                eidooiers
200 g        geklaarde roomboter

Bieslookcrème

45 g           eiwit
50 g           yoghurt
20 g           witte balsamico
200 g        zonnebloemolie
20 g           bieslook

Ribeye

200 g        melkkoe-ribeye
                  klontje roomboter
                  witte peper
                  grof zeezout
                 zonnebloemolie

Dikke friet

2                grote aardappelen

Bereidingswijze

Hollandaissesaus

Kook de witte wijn en azijn met de laurier en fijngesneden sjalot in tot 1 deciliter vocht.

Doe deze castrique samen met de eidooiers in een bekken en verwarm au bain-marie.

Klop de hollandaisesaus luchtig en gaar. Voeg van het vuur af al kloppend in een dun straaltje de geklaarde boter toe.

Houd de saus warm tot het moment van serveren.

Bieslookcrème

Draai de olie met de bieslook glad en fijn in de blender.

Giet de olie door een zeef; het is dan een heldere,
groene olie.

Doe het eiwit, de yoghurt en de aceto in een litermaat;
meng met een staafmixer.

Voeg daarna al mixend de olie in een dunne straal toe; het wordt een mooie stevige crème.

Ribeye

Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg een klein scheutje zonnebloemolie toe.

Bak de ribeye aan beide kanten ongeveer 1,5 minuut goed hard aan.

Voeg de boter toe en laat uitbruisen; bedruip het vlees regelmatig, zodat het een mooie baklaag krijgt.

Dikke friet

Schil de aardappelen en snijd ze in dikke frieten.

Kook de frieten beetgaar in ruim kokend water met zout.

Laat de frieten goed uitdampen en afkoelen.

Frituur ze op 180 °C goudbruin en zout ze na. 

Wijnadvies van Astrid & Thérèse

“Dit vinden we echt een klassiek gerecht voor als we gasten ontvangen. Daar mag dan ook een mooie klassieke wijn bij. Onze Merlot is vol, vriendelijk en zacht en zit bomvol fruitige aroma’s. Fijn met de frisheid en romigheid van de Hollandaisesaus en de bieslook crème. Stevig voor de ribeye en friet. Hmm.. genieten! Voor de visliefhebbers onder ons is de ribeye heel goed te vervangen door gegrilde of gebakken zalmfilet. Voor de vegetariers onder ons is de ribeye goed te vervangen door gevulde portobello (met spinazie bijv.) of door witte asperges (in het laatste geval een glaasje 4 Amours erbij drinken en de Merlot bewaren voor bij de borrel met kaas.’’