Bekijk de wijnen

Riesling

Riesling is een prachtige druif, waar ja zowel eenvoudige witte wijnen als topper van kunt maken. Een uitgesproken, klassieke druivenras met zijn elgenante frisse zuren. Rieslings kunnen strak droog of weelderig zoet zijn. De wijn heeft finesse, een minerale toets en complexiteit. Van oorsprong komt de riesling uit Duitsland, daar wordt hij al eeuwen verbouwd. Helaas wordt hij door velen niet op waarde geschat. Maar ons mag je er voor wakker maken, want we hebben het over een van de mooiste druiven ter wereld.

Nog steeds is de Riesling Duitslands belangrijkste en meest aangeplante druivenras. De bekendste rieslings komen uit de West-Duitse Moezelstreek. Maar ook in Frankrijk, in de Elzas, staat veel riesling en wordt hij wel de koning genoemd. Zelfs in Noord-Italië, delen van Australië en de VS komen we de riesling tegen. De rieslingrank is bestand tegen kou en hij rijpt laat, meestal pas eind september of begin oktober. Hij is vooral geschikt voor de wat koelere streken. In de hete gebieden verliest de riesling zijn frisheid en aroma. De druif heeft het vermogen het terroir, de bodem, natuurlijke omgevingsfactoren en klimaat, heel goed uit te drukken in de wijn. Dit uit zich bijvoorbeeld door mineraliteit in de wijn.

Riesling een zeer aromatisch druivenras

In de jonge Rieslingwijnen proef je vaak citrus, bloemen en mineralen. Rijpere wijnen ruiken vaak een beetje naar diesel. De kenner herkent hem daar onmiddellijk aan. De Fransen noemen dit de Goût de pétrol. Het klinkt misschien niet zo lekker, maar deze geur en smaak wordt door de rieslingliefhebbers hoog gewaardeerd. De rieslings uit de Elzas zijn vaak wat voller van smaak en hebben een wat hoger alcoholpercentage dan de Duits variant. Rieslings vind je in een heel scala van droog, via halfzoet tot echt zoete dessert wijnen.

De mooie edelzoete exemplaren zijn gemaakt van botrytisdruiven en hebben meer het karakter van bloemen en honing. De smaak is weelderig zoet. Ook wordt er van riesling Eiswein gemaakt; een zeldzame wijn gemaakt van aan de druivenrank bevroren druiven die in de winter worden geoogst. De bevroren druiven hebben een hoog suikergehalte en er ontstaat een zoete wijn, met daarbij een mooie friszure smaak. Sekt wordt ook van de riesling gemaakt. Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijn. Sommige doen echt niet onder voor de Franse Champagne. Altijd, of je nu een droog of zoeter exemplaar proeft, wordt de riesling gekenmerkt door een zuurtje. Dit zuurgehalte zorgt er ook voor dat de wijn bewaarpotentie heeft.

De lekkerste Riesling

Bent u benieuwd naar de smaak van frisse riesling wijnen? We hebben een aantal wijnen gemaakt van riesling voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Bekijk
Roter Hang Riesling
Heerlijke frisse witte wijn
Rheinhessen

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.