Wijnwinkel van Astrid Joosten en Thérèse Boer.
Alle wijnen zijn door ons persoonlijk geproefd en voor jou geïmporteerd.
Bekijk de wijnen

Rode wijn

Rode wijn is verre weg de meest gedronken wijnsoort ter wereld. De historie van deze wijn gaat meer dan 7000 jaar terug. Rode wijn is er in veel verschillende smaken en soorten. Zo heb je bijvoorbeeld de lichte pinot noir of de stevige Shiraz maar uiteraard ook de bekende merlot en cabernet druif. Maar hoe wordt deze rode wijn gemaakt?

Traditionele Vinificatie van rode wijn

Nadat de blauwe druiven geoogst zijn worden eerst de stelen van de druiven er afgehaald en dan gekneusd. Hierna zal de massa met schillen en pitten de alcoholische vergisting ondergaan. De schillen en pitten blijven in dit proces om kleur, geur en tannine af te geven aan de wijn. Deze alcoholische vergisting gebeurd doordat de suikers in de druiven onder invloed van de gistcellen omgezet worden in alcohol. Om zoveel mogelijk kleur en smaak aan de druiven te onttrekken zal er tijdens de vergisting de vaste stoffen, die inmiddels een soort hoed op de wijn gevormd hebben, worden ondergedompeld.

Deze techniek noemt men remontage. Als alle suikers in de wijn vergist zijn wordt het sap van de vaste stoffen gescheiden. Nu is het tijd om de wijn op houten vaten de tweede gisting te laten ondergaan. Dit is de Malolactische gisting en is bedoeld om de sterke appelzuren om te zetten in de zachtere melkzuren. Omdat witte wijnen deze gisting lang niet altijd ondergaan hebben deze wijnen vaak meer zuren. Tijdens deze vergisting zal de wijn zo nu en dan worden overgezet op schone vaten om zo weinig mogelijk in aanraking te komen met het bezinksel wat er in het vat ontstaan is.

Rijping op eikenhouten vaten

Rode wijn kan zowel op oude eikenvaten liggen als op nieuwe eikenhouten vaten, de keuze hiervan zal uiteindelijk ook invloed op de smaak hebben. Nieuwe eikenhoutenvaten geven meer smaken af doordat deze meer tannine en vanille bevatten. Oude eikenhoutenvaten laten meer zuurstof door en zal de wijn zachter worden. Hoe zwaarder de vaten aan de binnenkant gebrand of getoast zijn, hoe meer vanille de wijn krijgt en minder tannine. Ook speelt de grootte van het vat een rol hoe kleiner het vat, hoe meer invloed het hout op de smaak van de wijn heeft.

Andere vinificaties van rode wijn

Andere manieren om rode wijn te maken is thermo vinificatie. Hierbij worden de druiven na de oogst verzameld in een roestvrijstalen tank. De druivenmassa zal dan enkele uren verhit worden. Hierdoor zullen de kleurstoffen en aroma’s uit de schil onttrokken worden. Nadat de wijn afgekoeld is zal deze geperst worden en gisting ondergaan. Deze wijnen bevatten minder tannine en zijn snel op dronk maar hebben wel een korte levensduur.

Bij Maceration Carbonique worden de druiven in roestvrijstalen tanks hermetisch afgesloten en koolzuurgas in de tank gespoten. Hierdoor vindt er al een gisting plaats met hele druiven. Na enkele dagen worden de druiven dan geperst en zal de sap verder vergisten. Deze wijn zal meestal nog even rijpen op roestvrijstalen tanks en is na botteling vrijwel direct op dronk maar zijn niet geschikt om lang te bewaren doordat de wijn vrijwel geen tannine bevat.

De lekkerste rode wijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van onze rode wijnen? We hebben een aantal rode wijnen voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Lenotti 'Casal Busol' Amarone della Valpolicella DOCG Classico
Van het geweldige wijnhuis Lenotti.
Bekijk
Lenotti Bardolino DOC Classico
Heerlijke toegankelijke wijn.
Bekijk
Lenotti Valpolicella DOC Classico
Vol en intens maar ook heel zacht.
Bekijk
Astrid & Thérèse Huiswijn Rood Magnum
Onze verrukkelijke rode huiswijn nu in feestelijk Magnum formaat!
Bekijk
Villa Blanche Syrah Pays d'Oc IGP
Heerlijke rode Syrah van Villa Blanche!
Bekijk

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.