Bekijk de wijnen

Syrah

De syrahdruif is net zo’n rode klassieker als de caberbet sauvignon en de merlot. Er worden prachtige wijnen van gemaakt. De syrah geeft krachtige, aardse wijnen met specerijen en zelfs een licht pepertje. Soms is er qua geur naast rood bosfruit, zelfs mest of ‘natte hond’ in te bespeuren; animale geuren noemen we dat. En soms, vooral in de nieuwe wereld, kan de wijn een jam-achtig karakter hebben. Om zijn stevigheid wordt de syrah ook graag gebruikt voor Franse rosés.

Meer over Syrah

Hij komt vooral voor in het Franse Rhône gebied, net als de grenache, viognier en roussanne. Met name uit de Noord-Rhône komen grote wijnen op basis van (bijna) 100 procent syrah, zoals Hermitage, Cornas en Côte-Rôtie. Deze wijnen staan bekend als bewaarwijnen. Volgens de traditie en wetgeving mag men een klein beetje van het witte druivenras viognier toevoegen aan de Côte-Rôtie. Dat is verder niet te lezen op het etiket.

Ook in Zuid-Rhone wordt syrah gebruikt, bijvoorbeeld in de beroemde Chateauneuf-du-pape. Dan is de syrah slechts een van de ,soms wel dertien, druivenrassen die samengevoegd worden in de wijn. Van syrah wordt dus soms een cépagewijn, wijn van slechts één druivenras, gemaakt en soms wordt hij geblend met andere druiven. Men mengt deze druif bijvoorbeeld met de grenache in de Rhône of met de cabernet sauvignon in Australië.

Syrah of Shiraz?

Syrah was tot ver in de twintigste eeuw vooral bekend van de stevige rode wijnen uit het Rohnegebied. De afgelopen vijfentwintig jaar is syrah echter wereldwijd geliefd geworden. Ook op het zuidelijke halfrond; in Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. In deze landen noemt men de druif vaak shiraz. In Californië is er zelfs een syrahpromotiebeweging opgestart die de Rhone Rangers heet.

Syrah is heel veelzijdig en gedijt prima in een warme omgeving; hij rijpt gemakkelijk in een relatief korte tijd. Jonge, klassiek gemaakte wijnen vertonen nog wel eens wat stroefheid. Het strakkere type met zwart fruit en peper is kenmerkend voor een Zuid-Franse stijl. Australiërs gaan juist voor ‘jammy’ rood fruit en mede door hun lagere tanninegehalte komen deze wijnen veel soepeler over. In Australië wordt vaak met wijnvaten van Amerikaans eikenhout gewerkt in plaats van het Frans eiken. Dat vind je terug in de smaak. De Australiërs maken ook Sparklng Shiraz. Een mousserende wijn met de kracht en de tannines van de syrahdruif, die je vanwege zijn bubbels wat koeler kan schenken. Een feestelijke wijn én een eetwijn. Heel smakelijk en je schenkt iets aparts.

De lekkerste Syrah wijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van onze Syrah wijnen? We hebben een aantal Syrah wijnen voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Bekijk
Astrid & Thérèse Rood
Pays d’Oc
Bekijk
La Finesse Syrah de Astrid
Mijn laatste aanwinst!
Pays d’Oc
Bekijk
Luxe La Finesse giftbox
Speciaal voor de mooie gelegenheden presenteren wij de La Finesse giftbox
Pays d’Oc

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.