
Taartje van langoustines met avocado, appel, mierikswortel en een saus met sevruga kaviaar
Voorgerecht - Bereidingstijd ca. 60 minuten - Recept van Jonnie Boer
Ingrediënten
1 groene courgette
1 Elstar appel
2 mooie rijpe avocado's
2g geraspte mierikswortel
Zout, peper
½ liter Champagne of Cava
5 gekraakte witte peperkorrels
2 laurierblaadjes
½ sjalotje
1 eetlepel mayonaise
3 dl slagroom
Olijfolie
Een paar blaadjes friséesalade
Optioneel: 12g kaviaar vb. sevruga
Bereidingswijze
Snijd lange dunne plakken van de groene courgette en grill ze op een hete grill of grillpan zodat een ruitpatroon ontstaat.
Snijd de appel en de avocado in blokjes van 1 cm en doe deze in een bakje. Voeg de mierikswortel toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Kook de champagne met de gekraakte peperkorrels, de laurierblaadjes en de fijngesnipperde sjalot in tot ¼. Laten afkoelen. Zeven en vermengen met de mayonaise. Klop de slagroom lobbig en roer de champagne-mayonaise erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Optioneel: Meng 1 pollepel champagne-room met de kaviaar.
Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak hierin de langoustines 1 minuut aan.
Zet vier ringen (pvc buis ca. 6 cm doorsnede en 4 cm hoog) op een plaatje en schep in elk een eetlepel avocadosalade. Leg hierop 2 langoustines en vul de ringen af met de avocadosalade. Bestrooi de plakken courgette met wat zout en peper. Verwijder de ringen en trek om elk ‘taartje’ een plak courgette met de grillruit naar de buitenkant.
Plaats het taartje in het midden van een bord en leg er 3 langoustines bovenop. Garneer de taartjes met een paar stukjes frisée. Teken er met de Champagnesaus een mooi patroon omheen.
Wijntip: Astrid & Thérèse Cava
Als wij hem op een proeverij blind schenken denkt iedereen dat het Champagne is! We zijn er dan ook trots op. Hij wordt precies zo gemaakt als Champagne, uiteraard met Spaanse druiven onder de Spaanse naam Cava. Hij heeft ook de kwaliteit van Champagne: een mooie zachte mousse, lekker romig , een volle smaak van fris en rijp fruit zoals appel, banaan en meloen. Schenktemperatuur: 8 - 10 graden.
Wijntip: Astrid & Thérèse Pinot Grigio
De pure smaak van de druif hebben we hier te pakken. Met een expressieve neus van citrus en appel. In de smaak verkwikkend fris, spatzuiver, met citrus, groene appel en een vleugje grapefruit en wie verder door proeft ontdekt ook wat rijpere tonen van perzik. Schenktemperatuur: 10 - 12 graden