AT Sommlier Tartaar desktop

Tartaar van diamanthaas met gepocheerd scharreleitje en dikke frieten 

 Recept voor 4 personen - Bereidingstijd ca. 40 minuten - Recept van Jonnie Boer

Ingrediënten

Tataar

600 gram diamanthaas (deel van de schouder)

20g ansjovis

40g kappertjes

40g Zwolse mosterd

Snuf cayennepeper

Mayonaise

4 zeer grote aardappels (bonken)

Peper, zout

 

Uienringen

1 grote uien

100g bloem

Scheutje koud water

1 losgeklopt eiwit

5g kerrie

Peper, zout

 

Gepocheerd scharreleitje

4 super verse scharreleitjes

Azijn

Zout

 

Afwerking en opmaak

Limoencress

Bieslook

‘Steak tartaar is één van de favorieten van onze kinderen. Maar ook Thérèse en ik mogen er graag eentje eten. We rijden er wel eens speciaal voor naar Amsterdam. Daar heb je in Amsterdam-Zuid, bij Quartier Sud van Denise Mooy, de lekkerster steak tartaar. De frietjes met mayonaise die je erbij krijgt zijn ook helemaal goed. Thuis maken we ‘m natuurlijk ook wel eens. De tartaar snijden we dan altijd zelf met een mes fijn. En bij de frieten doen we bieslookmayonaise. Een groter plezier kunnen we de kinderen bijna niet doen.’

Jonnie Boer

Bereidingswijze

Tartaar

Snijd de diamanthaas met een mes fijn. Maak de tartaar aan met de gehakte ansjovis, kappetjes en mosterd. Breng op smaak met peper, zout en een beetje cayennepeper. Voeg voor de smeuïgheid eventueel een beetje mayonaise toe. Breng de tartaar over in een steker of vulring en druk het vlees goed aan met behulp van een tonicstamper. Dek af met folie en zet koud weg tot gebruik. Snijd de geschilde aardappels in mooie lange, dikke frieten. Was ze zorgvuldig en dep ze droog. Frituur ze voor op 150 graden Celsius tot ze gaar, maar niet gekleurd zijn. Laat de frieten uitlekken op keukenpapier.

Uienringen

Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Maak een beslag van de overige ingrediënten. Meng de uienringen met het beslag. Voor frituren, zie afwerking.

Gepocheerd scharreleitje

Breng voor de gepocheerde eitjes een grote pan water met een flinke scheut azijn en wat zout aan de kook. Breek de eieren voorzichtig in een schaaltje. Laat de eitjes – een voor een – vanuit het schaaltje voorzichtig in het net niet kokende water glijden. Laat de eitjes ca. 2 minuten pocheren en schep ze dan met een schuimspaan naar de bak met schoon koud water. Verwijder de losse slierten. Bewaar de gepocheerde eitjes in schoon koud water.

Afwerking en opmaak

Bak de frieten op 180 graden Celsius goudgeel. Laat de frieten op papier uitlekken en bestrooi ze met zout.

Schep de uienringen uit het beslag met een vork. Frituur de uienringen goudgeel en bestrooi met zout.

Maak af met limoencress en bieslook.

 

Wijntip: Astrid & Thérèse Ciao!

De roze kleur van de Pinot Grigio druiven geven de 'blush', de bleke kleur die we tegenwoordig zo aantrekkelijk vinden bij rosé. De aroma's van de Pinot Grigio druiven zorgen voor een zachte, sappige rosé met heerlijk frambozenfruit. Lekker fris en dorstlessend. Schenktemperatuur: 6-8 graden.

De wijngaard voor deze blush rosé vinden we op Sicilië, wat ons onmiddellijk inspireerde tot het zomerse etiket en de naam Ciao! De zon schijnt er volop en de zeewind zorgt voor verkoeling. Ideale omstandigheden voor deze druiven.

Wijnadvies van Astrid & Thérèse

  1. 2023 | Italië | Sicilië
    Waardering:
    100% 100 0
    (2)
    Astrid & Thérèse Ciao!
    • Smaakprofiel
      Licht, soepel & fruitig
    • Druivenras
      Pinot Grigio
    Normale prijs: 8,95 Speciale prijs: 6,95
    Je bespaart