Bekijk de wijnen

Tempranillo

Tempranillo is een Spaanse topdruif, de naam betekend ‘vroeg’. De druif heeft deze naam gekregen doordat deze vroeg rijp is. De druif komt goed tot zijn recht bij een warm klimaat, vooral in de warmste streken in Spanje is de druif de basis voor wijnen van kwaliteit. De wijn heeft een diepe kleur en meestal wat minder alcohol. De druif is vooral bekend door de wereldberoemde Rioja, die in deze wijn de belangrijkste druivenras is.

De smaak en geur van Tempranillo is fruitig en specerijen en rood fruit zoals frambozen. De wijnen hebben veel kleur en structuur die goed kunnen rijpen op hout. De zuurgraad van de wijn is relatief laag, hierdoor is de wijn toegankelijk. De druif kan daarom goed vermengd worden met stevigere druivenrassen. De druif heeft een dikke schil.

De herkomst van Tempranillo

Tempranillo komen we vooral tegen in de Spaanse streken Rioja en de Ribera del Duero, waar de druif het beste tot zijn recht komt. Ook in Navarra en langs de middellandse zeekust vinden we deze druif terug. Rioja heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige regio. De wijn heeft een rijke historie die zelfs meer dan tweeduizend jaar terug gaat. De wijn wordt vrijwel altijd gemaakt van meerdere druivensoorten. 70% van de wijn bestaat uit Tempranillo, deze zorgt voor frisheid en fruit. Daarnaast bestaat de wijn uit Garnacha en carinena of graciano.

De regio is in drie delen opgedeeld en in iedere regio wordt een andere druif geteeld, om zo het beste uit de druiven te halen. Zo wordt de tempranillo in de Rioja Alvesa verbouwd. Het klimaat is wat warmer en de ligging is voor de druif optimaal, ook rijpt de druif hier sneller. In Ribera del Duero wordt de tempranillo tinto fino genoemd en wordt in vrijwel iedere wijn uit deze regio gebruikt. Hier wordt van de druif ook rosé gemaakt. De duurste wijn uit Spanje is ook afkomstig uit dit gebied, de Vega Sicilia.

De lekkerste Tempranillo

Bent u benieuwd naar de smaak van onze Tempranillo wijnen We hebben een aantal Tempranillos voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Geen producten gevonden.

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.