Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?


Warm gerookte zalm met baharat en zoetzure groenten

4 personen | Voorgerecht

Bereidingstijd: 60 minuten

 

Warm gerookte zalm bar
Ingrediënten

Gerookte zalm

600 gram zalmfilet met vel
200 gram grof zeezout
100 gram suiker
0,5 el korianderzaad
0,5 el peperkorrels
rooksnippers (elzen- en kersenhout bijv.)

Baharat créme

2 el Baharat kruiden by Jonnie Boer (AH)
2,5 dl zonnebloemolie
45 gram eiwit
30 gram (sushi) azijn
1 el yuzu sap (of citroensap)
40 gram yoghurt

Zoetzure groenten
0,5 komkommer
0,5 pompoen
6 cherry tomaatjes
1 pakje (shimeij) paddenstoelen (of enoki)
verschillende sla soorten
3 dl zoetzuur marinade (meng in gelijke delen: 200 g suiker, 200 ml water, 200ml azijn, 0,5 rode peper en 10 peperkorrels en kook voor 10 min).

Bereidingswijze

Gerookte zalm

Keus de koriander en peperkorrels en meng deze met het zout en de suiker voor een droge marinade. Bestrooi hier de zalm mee en laat 6 uur marineren.
Spoel vervolgens de marinade van de zalm. Maak een mengsel van het elzen- en kersenhout en leg dit in water. Breng een (kamado) BBQ naar een temperatuur tussen de 60 – 90 graden. Leg de houtsnippers in de BBQ. Portioneer de zalm in gelijke delen. Rook de zalm indirect op de BBQ gedurende 15-25 minuten. (Tip: je kan ook een rookoventje gebruiken ipv de BBQ)

Baharat créme

Meng eerst de olie met de kruiden.
Laat dit bij voorkeur een dag staan. Zeef de olie erna. Meng dat het eiwit met de azijn, de yuzu en de yoghurt. Gebruik hiervoor een staafmixer. Er ontstaat een dikke crème. Bewaar in de koelkast.

Zoetzure groenten

Maak evt met behulp van een pommes-parisienne boor bolletjes van de komkommer (of snijd halve maantjes van een geschilde komkommer en leg in de zoetzure marinade.

Snijd de paddenstoelen los van elkaar en leg deze in de marinade. Schil de pompoen. Snijd hierna een blok van 3 cm en 10 cm breed en ga hier met een dunschiller overheen, Hierdoor krijg je linten. Marineer de linten in zoetzuur. Valk voor het serveren oprollen tot strakke bolletjes. Pliceer de tomaatjes: maak een kruisje aan de onderkant van de tomaatjes. Vervolgens 10-15 seconden in kokend water houden. Laat ze vervolgens schrikken op ijswater. Haal dan het velletje van de tomaatjes. Marineer de halve tomaten in zoetzuur marinade.

Serveren

Leg als eerste de zalm op het bord. Verdeel hier speels de zoetzure groenten tussen. Zet stippen van de baharatcrème tussen de hele salade. Als laatste de sla in het gerecht steken.

Wijnadvies van Astrid & Thérèse

"We kozen bij dit gerecht onze Klassieker Rosé"

 

    • Villa Blanche Chardonnay Cuvée Speciale Astrid & Thérèse
    • Villa Blanche Chardonnay Cuvée Speciale Astrid & Thérèse
    • + 3
    2023 | Frankrijk | Pays d'Oc
    Waardering:
    97% 100 0
    (143)
    Villa Blanche Chardonnay Cuvée Speciale Astrid & Thérèse
    • Smaakprofiel
      Vol, zacht & breed
    • Druivenras
      Chardonnay
    9,95