Wijnwinkel van Astrid Joosten en Thérèse Boer.
Alle wijnen zijn door ons persoonlijk geproefd en voor jou geïmporteerd.
Bekijk de wijnen

Witte wijn

Een heerlijk glas witte wijn bij een lekkere salade, op het terras of gewoon lekker op de bank. Witte wijn wordt overal ter wereld veel gedronken en ook niet zo gek. Dankzij de vele soorten druiven zijn er veel verschillende soorten witte wijnen is er genoeg keus. Droog, zoet en mousserend het is allemaal gemaakt van de witte druiven.

Vinificatie droge witte wijn

De witte druiven worden nadat deze geplukt zijn eerst van de stelen ontdaan en daarna geperst. Omdat er in de massa dan nog troebele delen zitten die onaangename geuren en smaken afgeven zal dit door bezinking of centrifugeren uit de most gehaald worden. Ook kan er voor gekozen worden om eerst de gekneusde druiven te laten weken.

Deze schilweking wordt Macération Pelliculaire genoemd. Door de gekneusde druiven samen met de schillen te laten weken zullen de geur en smaakstoffen uit de schil worden opgenomen, dit duurt enkele uren. De wijn is nu klaar om de alcoholische vergisting te ondergaan. Dit gebeurd meestal in roestvrijstalen tanken en soms op eikenhouten vaten. Bij roesvrijstalen tanks kan de temperatuur goed beheerst worden wat erg belangrijk is bij de vergisting van witte wijn, dit proces duurt enkele weken.

Witte wijn, soms een beetje zuur

Witte wijnen met een hogere zuurgehalte zullen veelal nog een malolactische gisting ondergaan om zo de hoge appelzuren om te zetten in mildere melkzuren. Veel witte wijnen uit warme streken zijn geschikt om jong gedronken te worden. Deze wijnen hebben een lagere zuurgehalte en hebben geen tweede gisting nodig om zo de frisse smaak van de wijn te behouden. Wijn is een drank met nogal wat zuren. Deze worden in witte wijnen door de suikers en alcohol in balans gehouden. In warme landen hebben ze het probleem dat er te weinig zuren in de wijnen zitten, terwijl in de koele klimaten de zuurgraad soms wat aan de hoge kant is voor de meeste mensen.

Verschillende druivenrassen produceren ook verschillende hoeveelheden van diverse zuren. Zo zal er geprobeerd worden om deze zuren er uit te halen of juist meer naar voren te laten komen. Zoete wijnen hebben veel restsuikers, die in droge witte wijn een stuk minder voorkomen. De aanwezige suikers zijn door de gistcellen bij droge witten wijn tijdens de gisting volledig opgebruikt.

Witte wijn maken van een rode druif

Witten wijn kan van zowel witte als blauwe druiven gemaakt worden. Dit zien we bijvoorbeeld bij Champagne en dit wordt dan Blanc de Noir genoemd. Om Blanc de Noir wijnen te maken verwijderd men direct na het persen de schillen waardoor de afgifte van de rode kleurstof uit de schillen niet in de most komt. Door een langer contact met de schillen kan de kleur van de wijnen donkerder worden en variëren van heel licht paars tot abrikoos.

De lekkerste witte wijn

Bent u benieuwd naar de smaak van onze witte wijnen? We hebben een aantal witte wijnen geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Astrid & Therese Private Selection Sauvignon Blanc
Een verrassend frisse witte wijn. Heerlijk!
Bekijk
Villa Blanche Chardonnay Cuvée Speciale Astrid & Thérèse
Top Chardonnay! Nummer 5 van de wereld.
Bekijk
Astrid & Therese Private Selection Sauvignon Blanc
Een verrassend frisse witte wijn. Heerlijk!
Bekijk
Astrid & Thérèse Huiswijn Wit
Onze eigen huiswijn!
Bekijk
Spaanse Kus van Thérèse Sauvignon Blanc Macabeo
Speciaal gemaakt voor de Librije!
Bekijk

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief.

En ontvang interessante
wijnaanbiedingen.